Havermout Brood
“Havermout en Soda bread hoort bij ons daglijks maaltijd. Als je langs de straten liepen in Ireland in de 60’s , zeker in de dorpen, rook je zeker de geur van soda bread door de open deuren. Dat naam je van zelfsprekend omdat het zo gewoon was. Als je thuis aankwam en het net uit de oven was dan kreeg je een dikke snee met roomboter van de boer. OMG niets zo lekker en zo simple en snel om te maken.”
- Chef Joan
Ingrediënten Cake
400 gram volkoren meel
50 gram bloem
50 gram Havermout (grof + twee el. voor topping)
1 theelepel zout
2 theelepels bakingsoda
2 Eieren
1 eetlepel olie (bijv. zonnebloem)
500 milliliter karnemelk
Heteluchtoven
50 minuten op 200 °C
Bereiding
Verzamel alle droge ingrediënten en roer het door elkaar. Meng in een aparte kom de eieren en olie door elkaar. Maak een kuiltje in het midden van het droge mengsel en giet hier het natte mengsel in. Voeg hier ook de karnemelk aan toe. Roer alles door elkaar met een keukenmes. Het beslag wordt nat en slap maar dat is prima. Giet het in een broodvorm of cakeblik van ongeveer 23 centimeter die ingesmeerd is met boter of belegd met bakpapier. Strooi als laatst twee eetlepels havermout over de top en bak het brood af.
Tip!
Om het vegan te maken vervang de eieren met 40 gr appelmoes en de melk met 500 ml havermelk.