E-magazine Nr3 - Interview Jonatan Scheeper

 
COF_NieuwsbriefNR3_Template_Balken_1000px2.png
jonatan_scheeper

Jonatan Scheeper van Single Estate Coffee Roasters heeft in Amsterdam het Dutch Aeropress Championship gewonnen, Jonatan is dus dé koffie kenner in het koffiewereldje. We zijn daarom enorm benieuwd wat hij ons kan vertellen over het maken van koffie zodat jij straks thuis ook prijswinnende koffie kunt maken!

Vertel over jouw werk in een notendop.

Ik werk bij Single Estate Coffee Roasters, ik brand koffie en ik ben daar betrokken bij de inkoop. Ook geef ik veel barista trainingen en workshops.

Wat voor koffie drink je zelf het aller liefste?

Er zijn veel verschillende soorten koffie die ik lekker vind, ik hou zelf erg van een milde en fruitige koffie, eentje die licht gebrand is. Een voorbeeld hiervan is de Ethiopische (Yirgacheffe) koffie.

Wat is een leuk weetje over jou? Iets wat de lezer echt moet weten over Jonatan!

Een leuk weetje over mij is dat ik Aeropress kampioen ben geworden in 2017. 

Kun jij ons iets loslaten over jouw passie voor koffie?

Het is eigenlijk per toeval ontstaan. Ik ben 14 jaar geleden begonnen met koffie maken, ik werkte destijds bij de Coffeecompany. Ik vond het heel leuk om met koffie bezig te zijn en ik vond het geweldig om latte art te maken. Later gaf ik ook trainingen en toen begon de gekte eigenlijk pas. Toen ging de koffiewereld écht voor mij open, ik ben mij steeds meer gaan verdiepen op gebied van koffie en kwam toen steeds meer te weten. Hierna ben ik begonnen met koffie wedstrijden.

coffeelicious_pancakes

Wat is jouw affiniteit met Coffeelicious?

Ik ben in contact gekomen met Fiona (mede eigenaar Coffeelicious) toen ik bij Single Estate werkte, zij wilde experimenteren met verschillende soorten koffie bonen voor de espresso’s. Iedere maand wilde zij een nieuwe smaak in de espresso machine en zo hebben wij elkaar ontmoet en zijn blijven samenwerken.

Waar haal je jouw inspiratie vandaan?

Vaak internationaal. Ook van de barista kampioenschappen krijg ik veel inspiratie omdat daar veel bijzondere koffie’s worden gebruikt en daar interessante technieken gebruikt worden die ik misschien nog nooit eerder had gezien. Ook doe ik veel inspiratie op als ik ga reizen, door naar andere landen en steden te gaan leer ik veel over internationale koffie. Maar ook gewoon door heel lang te praten over koffie met “koffie vrienden” haha.

Heb jij misschien 5 goede tips voor onze lezers om thuis heerlijke koffie te maken?

Tip 1: Het is belangrijk dat als je koffie koopt je naar een aantal dingen kijkt op het zakje, het is belangrijk om te weten waar de koffie vandaan komt, hiermee bedoel ik uit welk land en van welke plantage. Dit is heel belangrijk voor de kwaliteit en smaak van de koffieboon.

Tip 2: Gebruik altijd verse bonen die gebrand zijn, gebruik het dan ook liefst hele bonen (ongemalen) en maal deze zelf thuis zodat je koffie écht vers is.

Tip 3: Kijk naar de branddatum. Als de koffie gebrand is, is deze uiterlijk 6 weken houdbaar, hierna kun je hem nog wel gebruiken maar is de smaak veel minder lekker. Een goede tip voor thuis is om kleine zakjes koffie te kopen (250 gram) zoals bij Coffeelicious te koop is. Hier staat altijd de branddatum op vermeld en je kunt ervan uit gaan dat je altijd de lekkerste koffie hebt.

Tip 4: Gebruik altijd verse volle melk, dit doet enorm veel met de smaak van de cappuccino.

Tip 5: Voor een lekkere filter koffie kun je investeren in een handmolen en een Mokkamaster. Dat is erg betaalbaar en hiermee kun je prima koffie zetten.

Voor echte koffie fans hebben we iets leuks bij Single Estate Coffee Roasters! In de maand december kun je een speciale koffie verwachten. Dit is een bijzondere koffie uit Rwanda, smaakt naar donker rood fruit, de koffie is lekker kruidig en warm van smaak en wordt mooi verpakt voor in de december maand. Bij interesse naar de “Limited edition” koffie kun je een e-mail sturen naar communicatie@coffeelicious.nl.

coffeelicious_arla
 
Eva Selij